Zapisz się na listę mailingową aby otrzymywać  
wiadomości o promocjach i produktach.   

To see this page you need Flash Player version 7 (or higher) installed.
Click here to download the latest version of Flash Player.
Click here if you're sure you have the correct version of Flash Player installed.

Laboratorium Kosmetyków Naturalnych Farmona -polski producent kosmetyków naturalnych do pielęgnacji włosów i ciała

Kosmetyki Farmona na Facebooku

Start
SLS , SLES - składniki kosmetyków Drukuj

"Dlaczego piszecie, że Wasze szampony ziołowe nie zawierają
sls, a jak widać w składzie-zawierają ?"- pytanie Klienta

 

Takich pytań dostajemy ostatnio bardzo dużo, zwłaszcza od pojawienia się nowej, naturalnej serii szamponów ziołowych Herbal Care .

 

Dlatego postanowiliśmy wyjaśnić wątpliwości i różnice między SLS a SLES oraz ich stosowanie w kosmetykach.

Skladnik Sodium Laureth Sulfate zawarty w szamponach Herbal Care, to nie jest SLS.
SLS - to Sodium Lauryl Sulfate (laurylosiarczan sodowy) - detergent o stwierdzonym drażniącym działaniu na skórę.
SLES - to jego etoksylowana forma, bardziej łagodna dla skóry.

Szampony Herbal Care nie zawierają drżniącego,wysuszającego "chemicznego", syntetycznego SLS (Sodium Lauryl Sulfate).
W szamponach Herbal Care zastosowano łagodną, etoksylowaną pochodną roślinną (otrzymaną z kokosa) Sodium Laureth Sulfate (SLES)- bardzo delikatny środek myjący, otrzymywany z kokosa, w połączeniu z innymi przyjaznymi dla skóry i środowiska Sodium Lauroyl Sarcosinate i betainą.
Może być używany do delikatnej skóry dzieci oraz cery wrażliwej.

W załączeniu artykuł pokazujący właściwości omawianych, zastosowanych przez nas detergentów (badania kliniczne, J. Gottfreud, B. Jander, K.-D. Schweizer)


(materiał niebawem do pobrania w formacie pdf)

 


Również zamieszczamy artykuł inż Andrzeja Sikorskiego, chemika z 25 letnim doświadczeniem w technologii kosmetyków "SLES, SLS, Odwołany alert CIR"

 

Czy Sodium Laureth Sulfate i Sodium Lauryl Sulfate są bezpieczne ?

Odwołany alert CIR

W ostatnim czasie w literaturze i w internecie pojawiło się wiele informacji o szkodliwości soli sodowych i amonowych siarczanowanych i etoksylowanych alkoholi tłuszczowych.

SLS (CTFA/INCI: Sodium Lauryl Sulfate czasem niewłaściwie kojarzone z Sodium Laureth Sulfate).

W związku z tym, postanowiono ponownie zlecić ekspertom CIR (Cosmetic Ingredient Revue) analizę informacji i badań oraz publikację wyników.

Panel siedmiu ekspertów CIR, składający się z dermatologów, farmakologów, chemików, toksykologów, zanalizował dostępne wyniki badań i informacje i ogłosił wyniki.

W stosunku do soli sodowych i amonowych siarczanowanych i etoksylowanych alkoholi tłuszczowych:

W toku dyskusji stwierdzono, że substancje badane są stosowane w kosmetykach przede wszystkim jako wspomagające przy emulgowaniu i jako substancje powierzchniowo-czynne usuwające tłuszcze i zanieczyszczenia ze skóry i włosów. Eksperci stwierdzili, że substancje te mogą powodować podrażnienie skóry i oczu podczas testów na zwierzętach oraz mogą powodować podrażnienia skóry i oczu u ludzi stosujących kosmetyki zawierające te substancje. Stopień podrażnienia jest proporcjonalny do użytego stężenia oraz jest porównywalny z podrażnieniami spowodowanymi przez inne podobne substancje powierzhniowo-czynne. Jednak badane substancje nie wykazują działania rakotwórczego.

Konkluzja:

Chociaż badane substancje mogą powodować podrażnienia skóry i oczu użytkowników kosmetyków, to jednak są bezpieczne i nie zagrażają zdrowiu ludzi.

W stosunku do soli sodowych i amonowych siarczanowanych alkoholi tłuszczowych:

W toku dyskusji stwierdzono, że substancje badane są stosowane w kosmetykach przede wszystkim jako wspomagające przy emulgowaniu i jako substancje powierzchniowo-czynne usuwające tłuszcze i zanieczyszczenia ze skóry i włosów. Eksperci stwierdzili, że substancje te mogą powodować podrażnienie skóry i oczu podczas testów na zwierzętach oraz mogą powodować podrażnienia skóry i oczu u ludzi stosujących kosmetyki zawierające te substancje. Badania na szczurach z użyciem znaczonego sodu wykazało znaczne gromadzenie się tych substancji na skórze zwłaszcza w okolicach kanalików włosowych. Redepozycja badanych substancji może powodować powstawanie zaskórniaków i utratę włosów. Jednak badane substancje nie wykazują działania rakotwórczego. Ryzyko szkodliwego działania badanych substancji jest niskie dla kosmetyków spłukiwanych.

Konkluzja:

Sodium Lauryl Sulfate i Ammonium Lauryl Sulfate są bezpieczne dla zdrowia jeżeli nie są stosowane w kosmetykach niespłukiwanych. W kosmetykach w których te substancje dłużej pozostają na skórze, nie powinny być używane w stężeniu większym niż 1%.

Jak widać na szczęście podejrzenia o szkodliwe działanie podstawowych dla przemysłu kosmetycznego surowców zostały rozwiane. Jedynie producenci złożonych baz kosmetycznych i tzw. samoemulgujących do produkcji kremów tłustych powinni przeanalizować ich skład pod względem zawartości SLS.

Andrzej Sikorski

AS Cosmetics Service